Moderna entreprenörer med lång tradition
TOBBE
070-576 99 17
tobbe@fallaskog.se
LIISA
070-511 05 83
liisa@fallaskog.se
JOCKE
070-216 02 58
jocke@fallaskog.se
KG
070-223 27 00
ulla@kggustafssons.se
ULLA
070-513 89 53
ulla@kggustafssons.se
Vår verksamhet är i huvudsak inriktad på slutavverkning. Med Finspång som utgångspunkt avverkar vi årligen cirka 320 000 m³ fub i Östergötland, Närke och Sörmland. Största uppdragsgivare är Holmen Skog Region Syd, Boo Egendom och Sonstorps Bruk.
Fallaskog AB är ett familjeföretag med fem delägare. Tobbe Gustafsson är VD och teknisk chef. Liisa Eriksson är personalchef. Hon ansvarar också för utbildning och certifiering samt grotskotning. Produktions- och logistikchef är Jocke Gustafsson som även sköter avverkningsplaneringen. Med sin mycket långa erfarenhet är KG Gustafsson en allmän resurs som hoppar in där det behövs. Ulla Gustafsson ansvarar för företagets administration inklusive bokföring, lönehantering, med mera.
Fallaskog AB är ett modernt avverkningsföretag med stora resurser och en uttalad ambition att alltid ligga i framkant. Men vi vilar också på en lång företagshistorik med början redan när skogsbrukets mekanisering på allvar började ta fart. Du kan läsa mer om detta nedan där vi berättar om vår historia.
Välkommen till Fallaskog AB!
Lite om vår historia
Fallaskog AB bildades 2005. Bolagsbildningen var ett naturligt steg i processen att integrerera alla fem familjemedlemmarna i verksamheten. Ursprungsföretaget – KG Gustafsson Skogsavverkning – drevs vidare av KG och Ulla ytterligare några år innan företaget helt gick upp i Fallaskog AB.
Det är ett långt steg från dagens moderna familjeföretag till slutet av 1960-talet då en energisk 18-årig yngling köpte sin första skogsmaskin. Här såddes fröet till den skogliga entreprenadverksamhet som efterhand kom att växa sig både stor och framgångsrik.
Ett mått på hur annorlunda skogsarbetet var 1968 är att det alltjämt inom storskogsbruket fanns omkring 1 200 skogshästar i arbete. När KG åren 1966-1967 gick skogsbruksskola var förstagallring med bågsåg alltjämt ett naturligt inslag i utbildningen. Skogsmaskiner på den tiden var i stort sett lika med skotare. Skördaren var inte uppfunnen. När KG, med morsan som borgenär, 1968 gjorde sin första maskininvestering var det förstås i en skotare. Valet föll på en SM-460 Lill-Nalle. Köpeskillingen var för tiden hissnande 84 000 kronor. Nu skulle det skotas!
Verksamheten startade 1968 då KG Gustafsson investerade i sin första skogsmaskin.
Skotaren SM-460 Lill-Nalle för 84 000 kronor inledde karriären i skogen. Första avverkningsmaskinen var en Rottne Snok årsmodell 1980, till höger. De avbildade maskinerna är inte de KG ägde men helt identiska med dessa.
Sedan följde en hel rad med gamla skotarklassiker. KG spakade Timmerkalle, Bruunett, ännu flera Lill-Nallar, SM-868 och Kockum 850. 1980 var det dags för första avverkningsmaskinen – den processorutrustade Rottne Snok. Under 1970-talet började Ulla jobba i företaget. Hon tog hand om administrationen och mycket annat kring företaget.
Även på den här tiden var det gott om timmar på dygnet. Och de gick åt!
Parallellt med entreprenadverksamheten fortsatte KG nämligen under 1970-talet sin framgångsrika karriär som elitorienterare. Som landslagsman krävdes mycket träning och KG blev, bland annat, nordisk mästare vid ett par tillfällen. När idrottskarriären var avslutad fanns ännu mer tid att fokusera på skogsarbetet. Skogsbrukets mekanisering gick på högvarv och 1987 investerade KG i sin första slutavverkningsskördare med datorstödd aptering. Skördaren var en ÖSA 707/280 Master – tvågreppsskördaren som i reklamen kallades skogens skördetröska.
Tiden växte ifrån de stora tvågreppsskördarna. Här en Master i sitt sista utförande som Timberjack 1880 i början av 1990-talet.
Verksamheten växte och antalet maskingrupper blev allt fler. Vid mitten av 1990-talet var det dags för fler familjemedlemmar att introduceras i företaget. Liisa började 1995 och två år senare hade Tobbe gått ut skogsbruksskolan och började som maskinförare. Syssonskaran i företaget blev komplett 2007 när yngste brodern Jocke anslöt efter avslutad gymnasieutbildning.
Tvågreppsskördarna fasades ut vid mitten av 1990-talet och nu gällde i första hand stora engreppskördare – i alla fall vad som på den tidens räknades som stora. Kapacitetsmässigt var de första generationerna stora engreppsskördare långt ifrån den prestanda som gäller idag.
Under årens lopp har det skrivits många spaltmeter i olika sammanhang om KG Gustafsson, hans idrottskarriär och företaget. Ett par sentida exempel är i samband med utmärkelsen Bäste slutavverkare 2012 på Holmen Skog, Region Norrköping. Året därpå fick företaget utmärkelsen Årets Företagare i Finspångs Kommun, vilket givetvis innebar en hel del uppmärksamhet i media.
Diplomen för Bäste slutavverkare 2012 och Årets företagare 2013 pryder sin plats på väggen.
Maskinlaget som blev Bäste slutavverkare 2012 på Holmen Skog. På stegen syns skotarförarna Olle Svensson, överst, och Jörgen Smedberg. Sedan följer skördarförarna Nils Johansson och Pelle Johanssson. Bakom de premierade maskinförarna sitter KG Gustafsson på skotarhjulet.
Ett halvt sekel med skogsmaskiner ger ett fantastiskt perspektiv på den tekniska utvecklingen. KG Gustafsson har alltid varit utvecklingsintresserad och den dynamiska processen då svenskt skogsbruk helmekaniserades passade honom väldigt bra. På idrottsmannens vis har han alltid analyserat verksamheten i detalj och ständigt sökt nya möjligheter att fortsätta vidareutvecklas som entreprenör.
Samma anda kännetecknar Fallaskog AB även idag. Under Tobbes, Liisas och Jockes ledning rör sig företaget som det alltid har gjort – det vill säga – framåt!